ANADOLU YAKASI HATTI
KARAKÖY
İstanbul iskelelerini Galata köprüsünden bağımsız düşünmek hataolur. Kadıköy vapur seferleri 19 yy ortalarına kadar Eminönü isklelerinden yapılırdı, ama 1912 de Almanların yaptığı Galata köprüsü istanbula damgasını vurdu. İlk Karaköy iskelesi 1919 da Galata iskelesinin Karaköy tarafına bir duba konarak yapılmıştı,zaman içinde yetersiz kalınca yapılan yeni bir iskele diklemesine galata köprüsünün Karakaöy tarafına bağlanmıştı.1959 da fırtına ile iskele tahrip olunca Galata köprüsünün 160 metre doğusuna Galata rıhtımına yeni bir iskele inşa edildi. Kadıköy-Haydarpaşa hattı için kullanıldı.1966 da boğazdaki gemi yangını bu iskeleyi de yaktı.Bütün bu yanan iskkeler ve köprüden sonra , acaba bizde toplum olarak PİROMANİ (yakma) hastalığımı var acaba…Tamir edilen iskele 2008 de lodos fırtınasında battı. Bir süre mavna iskelelerle idare edildi. 2018 yılında bugünkü modern iskele yapıldı. İstanbulun sosyal ve kültürel yaşamında izler bırakmış bir iskeledir.
HAYDARPAŞA İstanbulun diğer isklelerinden en çok çinileri ile ayrılır.Mimar Vedat Tek tarafından yapılmıştır.Mehmet Emin bey tarafından yapılan Kütahya çinileri bolca miktarda kapı lentolarının üstü, pencere üstündeki kemerler, kemer aynaları ve alınlıklar, pencere kemer alınlıkları yan ve üçgen boşlukları hep bu çinilerle süslüdür. Bir başka güzelliği de sekizgen gişesi , çamdan yapılmış bu kısımda kafes işi oyma tekniği ile yapılmış süslemeler yer alır…
KADIKÖY 1926 Yılında yapılmıştır , fakat mimarı belli değildir. 1. Ulusal mimarlık örneği olarak kabul edilir.Çini ve kartonpiyer süslemeler görünür.Orjinal yapıdaki 2 soğan kubbe sonradan kaldırılmıştır.Çeşitli tarihte yapılan tadilat ve eklentilerle bu gün orijinal halinden çok uzaktadır.
MODA 1916 yılında mimar Vedat Tek tarafından yapılmıştır 1937 de lodosta hasar görmüştür.İskele fonksiyonunun yanında döneminin sosyal hayatında büyük yeri olmuştur.Günümüzde yenilenmiş haliyle açılacaktır.
KALAMIŞ Bu müstesna iskele marina yapacağız adı altında yok edilmiş. Arka plandaki sivri apartmanlarla insanlara, Kadıköylülere ızdırap verir hale gelmiştir. Hangi Kadıköylünün anısı yoktur burada. Her Kalamışlı sandalla altından geçmiş, iki yanında denize girmiş, üstünden balık tutmuş ve taş ayaklarından midye toplamıştır. İskelenin önünde dibe dalıp, avuçladığı kumu su yüzüne çıkıp göstermek her genç Kalamışlı için büyük gururdur. Müzik deseniz, Münir Nureddin, Kemal Niyazi Seyhun, Fazıl Say… Edebiyat deseniz Orhan Pamuk… Bilim deseniz Gazi Yaşargil… Kahraman ve vatanperver deseniz İngiliz Kemal, Cevad Abbas Gürer… Denizci deseniz Sadun Boro… Tayyareci deseniz Vecihi Hürkuş… Hepsi Kalamış’ın çocuklarıdır.
BOSTANCI 1912 yılında yapılmıştır Mimarı bilinmiyor. Tek katlı yığma bir yapıdır. 3 kemerli yarı açık bir mekanı , kasnaklı bir kubbesi vardır. Alçı tavan bezemeleri ve çinileri ile 1.ulusal mimarlık döneminin tipik bir örneğidir.