Araştırmacı Çevre Yazarı Türksen Başer Kafaoğlu
Ağustos böcekleri ayın ilk haftasına dek göğü yırtarcasına çıkardığı gizemli seslerle bir dönemi daha kapattı. Hava bunaltıcı ve sıcak. Nem oranları yüksek. Böyle durumlarda aklıma güneş altında alın teri döken emekçilerimiz gelir. Hakları hiç ödenemez. Mevsimlerin alışılmış özellikleri değişiyor. Böylece canlılar için yaşam koşulları sürekli zorlaşıyor. Yıllarca yapılan iklim krizi uyarıları, işte tam da bu ve gelecek günler içindi. Hala anlamamazlıktan gelenlere şaşıyoruz. Şu koşullarda, yaşlıların, kronik hastalığı olanların ve bebek bekleyenlerin tedbirli olmasında yarar var. Bergama, İzmir, Muğla, Kızılcahamam ve Çanakkale’de yine ormanlar alev alevdi. Diyarbakır sanayi sitesinde önceki aylarda çıkan yangının çıkış nedeni hala tartışılıyor. Yasal süreç sürüyor, bir türlü sonuçlanmadı. Sayısız canlı ekosistemi yok oldu. İtfaiye emekçileri canhıraş çaba gösterdiler. Sıcakların yükseldiği, kurak çöl ikliminin yaşandığı son aylarda su kaynaklarımızı korumamızın önemi daha da artıyor. Özellikle şu günlerde İstanbul’un en önemli içme su havzası olan Ömerli‘de ‘’Organize Sanayi Bölgesi’’ kurma projesinden söz ediliyor. Tam da içme suyunun temiz kalabilmesi için, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘’ Oradaki atık suları Tuzla’ya Yönlendirme Proje çalışmasını başlattığı sırada.
Toprak, amaç dışı kullanımı nedeniyle küstürüldü. Ölümcül tepkiler gösteriyor. Süregelen çölleştirme, erozyon ve toprak kaymaları can alıyor. Bu ay Amasya’da meydana gelen toprak kaymasında yine kayıplar oldu. 9 Ağustos Dünya Kitap Severler Günü, çok anlamlı. Ne var ki insanların sevdiği eserlere dokunamayıp sadece uzaktan bakması da bir o kadar incitici.
Satış fiyatları aldı başını gidiyor. Gerçek okurların alım gücü azaldı. Enflasyon, toplumun okuma keyfini de vuruyor. Belediye kütüphanelerinden ücretsiz olarak yararlanılmalı. Kitaba koku ve dokusunu hissetmeden, dijital olanaklarla ulaşılması, sevenlerine pek tat vermiyor.
13 Ağustos Sokaklar Günüymüş. Ben de yeni öğrendim. Ama çok hoşuma gitti. Düşlerimle kurguladığım sıcacık sokak projelerini hayal ederken hep mutlu olurum. Böyle çalışmalar,
nostaljik kucaklayıcı dostlukları yeniden gün yüzüne çıkarabilir. Komşuluk ağları oluşturup, muhtarlarla birlikte, yaşama güzellikler katabilir. Belleğimizde iz bırakan o değerli mahalle anılarımızı düşündüğümüzde mutlu olmuyor muyuz?
18 Ağustos’da Dünyanın bazı ülkelerinde Microsoft’un güncellemesi sırasında meydana gelen arıza nedeniyle: hava yolları tren yolları bankalar, görsel medya, market, acil servis ve hastaneler çalışamadı. Randevular aksadı. Durumdan yaklaşık 9 Hava limanı etkilendi. ‘’Önce Yerleştir ve alıştır’’ sonra ‘’Hayatı durdurmak benim elimde sinyali’’ ver. Olacak iş değil. Bilişim Uzmanı Dinçer Karaca da‘’Böyle krizler için henüz alternatif bir çalışma yok. Bu problemin çok basit bir şey olduğunu sanmıyorum. Adım adım düzeltilebilmeli. Bireylerin hiçbir şey yapamayıp sürecin düzelmesini beklemesi gerekmemeli’’ mesajını vermişti.
19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü. Vaktiyle bu işi yapmak iyi bir ustalık gerektiriyordu.
Bir resim ne büyük emekle çekilirdi. 1958’lerde Kadıköy’de bazı beğenilen foto stüdyoları vardı. Özel günlerde oralara gidilir, fotoğrafçının ‘’yüzünü biraz sağa çevir, yukarı bak, gülümse gibi standart talimatlarla poz verilirdi. Almak için de bir hafta sonraya gün verilirdi. Çoğunlukla özel günlerde gidilirdi. İlk kez Mezuniyetimde gitmiştim. Önü kara perdeli kocaman bir kutunun ardından mercek ayarı yapan deneyimli bir amcanın kafasını; öndeki perdeye uzanan kollarını hep anımsarım. İyi poz verdirip ayarlamak için epey uğraşmıştı. Artık, benim için ayrı bir anlam taşıyan siyah beyaz fotoğraflar, sadece arşivlerde. Cep telefonlarından ve Saniyelik dokunuşlarla renkli resimler ve videolar çekilip yine anında paylaşılıyor.
30 Ağustos Zafer Bayramı ‘’Ulusal Bağımsızlığımızın ilanı’’dır. 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Komutanlığında gerçekleşen Büyük Taarruz, her yıl coşkuyla kutlanır.