Araştırmacı Çevre Yazarı Türksen Başer Kafaoğlu
Görülen o ki bu ay, öncekinden daha zor geçti. Hava soğuk ve hayat pahalıydı. İstanbul’un Moda semtini de sonunda ‘’Kar esir aldı’’ Manzaralar nefisti ama ısınma da sıkıntı çekenler çoğunluktaydı. Durum böyle olunca da kim ne bulursa yaktı. Bu nedenle özellikle alçak kesimlerde yoğun hava kirliliği yaşandı. Bilmediğimiz virüsler serbest dolaşımdaydı. 4 Şubat Dünya Kanser Günü için, Bakanlık Verilerine bakıldığında, Türkiye’de her yıl 175 Bin yurttaşımıza kanser teşhisi konmuş olduğu anlaşılıyor. Genç yaştakilerin kayıp oran ne yazık ki yükselişte. Hasta olup çaresiz kalanlara, aile hekimlerine, Polenez işçilerine ve diğer hak arayan mağdurlara kolay gelsin diyelim.
6 Şubat 2023‘de yaşanan Kahramanmaraş Merkezli 7.6 Şiddetindeki depremin yıl dönümüydü. Acılar anlatılamayacak kadar büyük. İzmir ve İstanbul da olası depreme her yanıyla hazır olunmalı. İlgili kurum ve bina görevlilerinden başlayarak, komşu illerden alınacak desteğe dek tüm planların yapılmış olduğunu umut ediyoruz.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günüydü. Kullananların hem bütçesine hem de sağlığına zararlı. Buna rağmen kederden mi bağımlılıktan mı neden bilinmez ama çok içen var. Soluduğumuz havada epeyce zehirli atık varken içilmese keşke. Bunun için, gönüllü olarak büyük mücadele veren Prof. Dr. Orhan Kural arkadaşımızı da saygıyla analım. 10 Şubat Dünya Radyo günü olarak geçiyor. Yine eskisi gibi radyo programlarına mı dönsek ne? Edebi sohbetleri, skeçleri, kültürü ve sanatı ne güzel yaşatırdı dinleyicilerine. 14 Şubat Dünya Sevgililer Günü, toplumumuz tarafından en ilgi gören, ticari ve pahalı bir hediye günü. Her yerde ‘Aşkım’’ sözcüğü uçuşuyor ama içi ne denli dolu, tartışılır.
Eski kuşağın romantik zarif ve duygu yüklü sevgisi bir başkaydı. Gençlerin, değer verdikleriyle konuşurken ‘Oha’ demelerini hiç düşünemezdik. Saygı vardı. Yılın her günü eşine eziyet eden adamın, yılda bir kez, aynı kadına karanfil uzatması kabul edilir gibi değil. Hala bu tip aymazlığa kananlar olması da başka bir sorun.
17 Şubat Dünya Ressamlar Günüydü. Moda’daki Seven Sanat Evinde, Üsküdar/ Nevmekan’da ve pek çok galeride açılan sergiler, arşivler ilgi topladı. Moda tramvay yolu üzerinde yeni açılan Turhan Selçuk Kültür Evi’nin epeyce ziyaretçisi vardı. Belediyelerin açtığı kültür merkezlerine, biri daha eklenmiş oldu. Buralardan Ödünç kitap alınıp okunabilmesi de toplum için iyi bir hizmet. Semtimizde böyle mekanlar çoğaldıkça dünyalar bizim oluyor. Sözünü ettiğimiz kültür evi: 1950 Yılında yitirdiğimiz Ünlü Çağdaş Karikatürist Cemil Cem’in de yaşadığı tarihi bir ev. Sokağa ve durağa ismi verilen bu alanda, onun yeri ayrı. Burası, Karikatürist Turhan Selçuk’un değerli eserleriyle de gerçekten görülmeye değer bir sanat ortamı. Bir güzel haber de Dünya’da sağlık kontrolleri ile ilgili yeni Yapay Zeka Sistemlerinin oluşması. Dilerim bizim ülkemizde de devreye girer. İnsanlar aylarca hastane ve doktor randevusu beklemezler. Nasıl mı? Kişinin kendisine ait ‘’Sağlık Kontrol Odası’nda’’ kuracağı bir düzeneğin, seçenek sensörüne dokunmasi yeterli. Gerekli gördüğünde tüm organlarını elektronik taramayla kontrol edebilecek. Böylece herkes, Ortaya çıkan veri tabanı ile neresinde ne olduğunu anında öğrenmiş olacak. Tabi hastaneye doktora, hemşireye, zaman kaybına ve her defasında para yatırmaya, hiç gerek kalmayacak. Uygulama, Amerika’da başlatılmış. Ayrıca ilerde her sokakta da böyle birer’’Özel Bakım Odası’’ kuracağız diyorlar. Trump ve Alon Musk’ı da izlemeye devam ediyoruz. Bakalım yeni dönemde dünyada neler yaşanacak?
Moda’da yine bu ay, 1852‘de Hasan Rıza Paşa tarafından yaptırılan Tarihi Karakol yangını semt sakinlerini korkuttu. Bu da acil önlem uyarılarını beraberinde getiriyor.
Ne diyelim! Önümüzdeki ay, yemyeşil huzurlu ve güzel haberlerimiz olsun.
Çok güzel tespitler. Kaleminize sağlık.