Mimar Rıza GÜLOĞUL ve Demir Alp SEREZLİ / BELLEK-KADIKÖY
Mimar Vedat Tek 1873 yılında İstanbul’da doğdu. Girit’li Sırrı Paşa ile Türk edebiyat ve musikisinde değerli eserler bırakan Leyla Hanım’ın oğludur. Çocukluk yıllarını geçirdiği konakları, o devrin en seçkin sanatçılarının toplandığı bir kültür yuvasıydı Küçük yaşlarda öğrenim için Paris’e gönderilen Vedat Tek, Ecole Centrale’den matematik lisansı aldıktan sonra Ecole des Beaux Arts’da mimari öğrenimi yaptı. Türkiye’ye dönünce Mimar Kemalettin Bey ile Birlikte Türk mimarisini millileştirme çabalarına girişti. Sultan Reşat tarafından devlet baş mimarlığına atanan Vedat Tek, Şehremaneti Posta ve Telgraf Nezareti mimarlığında bulundu. Emanet Heyeti Fenniye Reisliği yaptı. Birinci Dünya Savaşı’nda Harbiye Nezareti kıtaatı fenniye baş mimarlığına getirildi. Bir yandan da Sanayi Nefise Mektebi’nde ve Yüksek Mühendislik Mektebi’nde ders veriyordu.
Topkapı dışında bir çiftlik binası ile, Yenikapı’da Şehremaneti Kantar Müdüriyeti’nin ahşap iskelesi Vedat Tek’in ilk yapılarıdır. İstanbul’da Yeni Postahane, Harbiye’deki bazı evler, Sultanahmet’te Tapu ve Kadastro binası, Sirkeci’de Mesadet Hanı, Karaköy Denizyolları Acentesi, Fatih Tayyare Şehitleri anıtı, Haydarpaşa ve Moda vapur iskeleleri, Ankara Mebussan Kulübü, Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, Eski Çankaya Köşkü belli başlı eserleridir.
Yapılarında plana büyük önem veren, uygulamada en küçük bir toprak parçasının bile ziyan edilmemesine ve gereksiz masraflara girilmemesine dikkat eden Vedat tek, biçimsiz arsalar üzerinde uyguladığı planlarıyla arazinin bütün kusurlarını gizlemesini bilmiştir. Vedat bey yapılarında Osmanlıdan gelen geniş saçakları bolca kullanmıştır. Yine Osmanlının yapı içinde kullandığı çinileri ise Selçuklularda olduğu gibi dış cephede kapı üstlerinde ve kemerlerin üstünde kullanmıştır.Bununla Osmanlı ve Selçuklu mimarisini sentezlemiştir.