Bellek Kadıköy Dönem Başkanı Ayşen ERTE
Bilge Koloğlu Ankara’da doğdu. Babası 28 yıl boyunca milletvekili olarak görev yapan ve tüm yaşamını eğitime vakfetmiş olan Mahmut Nedim Zabcı, dedesi ise Selanik’deki okulda Atatürk’ün yazı hocalığını yapmış olan Osman Tevfik Yalman’dır.
Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ni bitiren Koloğlu, önce Türkiye – A.B.D. Kültürel Mübadele Komisyonu (Fulbright), daha sonra Amerikan Kültür Merkezi’nde Kültür İşleri Yardımcısı olarak görev yaptı. 1971 yılında gittiği A.B.D.’de, 14 üniversiteyi ziyaret ederek öğrenci hizmetleri üzerine araştırmalarda bulundu. Yurda dönüşünde YÖRET’i (Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı) kurdu.
1968 yılında, Amerikan Kültür Merkezi’ndeki sanat galerisinin kuruluş çalışmalarında yer aldı. 1979’da Kültür Merkezi’nden ayrılarak, Kozyatağı’ndaki Reşat Paşa Konağı’nın arkasındaki tarihi tek katlı köşkte kendine ait olan Bakraç Sanat Galerisi’ni açtı. 1988 – 1999 yılları arasında Galeri’deki çalışmalarına ara veren Koloğlu, aynı dönemde Opera Sanat Galerisi’ni yönetti.
1999 yılında Bakraç Sanat Galerisi’ne yeniden dönen Bilge Koloğlu, çalışmalarını sürdürdüğü tarihi mekanın geçmişini şöyle anlatıyor; ” 2.Dünya Savaşı… Türkiye savaşa girmediği halde ülkede ciddi önlemlerin alındığı o buhranlı yılları sona ermiştir. İstanbul Valisi Lütfi Kırdar, kendisini ziyaret eden babama, savaş nedeniyle geçici olarak Kozyatağı’ndaki köşke yerleşen Vilayet’in savaşın sona ermesiyle yeniden Cağaloğlu’ndaki eski yerine taşınacağını ve köşkün satılacağını söyler. Babamın hiç düşünmeden “Ben alırım.” demesi üzerine Kozyatağı’ndaki bu tarihi köşke taşındık. Büyük bir arazinin içinde yer alan bu köşk, ana bina, haremlik ve selamlık olmak üzere üç ayrı bölümden oluşuyordu. Bunlara ek olarak bir de at ahırı vardı. Ön tarafta etrafı havuzla çevrili bir kameriyeyle, selamlığın önünde bir kuş kafesi yer alıyordu. Dış cephesi renkli camlı pencerelerle çevrili selamlığın girişinde mermer bir sebil, içinde ise kubbeli ve şömineli bir oda bulunmaktadır. Özenilerek yapılmış olan ve birinci derece tarihi eser niteliğinde sayılan bu tek katlı yapı, geçmişte ünlü yazar Refik Halit Karay’ın “Hazine Veznedarı” olan babasına aitmiş. Refik Halit’in “Kadınlar Tekkesi”isimli romanını yazdığı bu güzel mekan, günümüzde Bakraç Sanat Galerisi adı altında sergi, atölye ve seminer çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.”
Bilge Koloğlu’nu Bakraç Sanat Galerisi’ndeki değerli sanat çalışmaları nedeniyle kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.